top of page

Uitnodiging: Gastspreker Erik Scherder op 8 november 2023

De redactie

5 okt. 2023

Altijd al willen wetenhoe het brein van uw puber werkt en hoe we deze kunnen activeren?

  • 8 november 2023

  • Onderwijscafé - Locatie Luzac Zwolle

  • 15:30 uur inloop

  • 16:00 - 17:00 uur Erik Scherder

  • na 17:00 uur borrel + rondleiding,

  • kans tot netwerken


What’s in it for me?

Altijd al willen weten hoe het brein van uw puber werkt en hoe we deze kunnen activeren? Kom langs op het onderwijscafé van Luzac Zwolle, waar niemand minder dan Erik Scherder een lezing komt verzorgen! Ook is er na de tijd nog de gelegenheid om een rondleiding te krijgen door onze mooie school onder het genot van een hapje en een drankje.

 

De puberteit is – zoals bij velen – niet de allergelukkigste periode. Natuurlijk zitten er mooie momenten tussen: de eerste zoen bijvoorbeeld! Dat zul je je altijd blijven herinneren, zoals alle eerste keren. Maar die zoektocht naar ‘Wie ben ik? Hoe zie ik eruit? Wie zijn mijn vrienden?’ maakt soms onzeker. Bovendien verandert het brein in deze fase veel, wat het leven ongestructureerd kan maken. Vooral de frontale lob is nog volop in ontwikkeling. Dit voorste deel van de hersenen zorgt bijvoorbeeld dat je goed kunt plannen en op jezelf kunt reflecteren. Het helpt om impulsief gedrag te controleren: een soort ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’. Maar omdat deze ‘grote controleur’ nog niet volledig ontwikkeld is in het puberbrein, is het een moeilijke tijd!”

 

Bio Erik Scherder:

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Daarnaast is hij als hoogleraar Bewegingswetenschappen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en ontving hij op 24 september 2021 een eredoctoraat aan de Open Universiteit Heerlen. In 2013 werd hij uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van de hersenen centraal stonden. Hierop volgden regelmatig tv-programma’s zoals de documentaireseries Erik Scherder zoekt: Het geheim van Methusalem, Erik Scherder laat zich niet kisten en Erik Scherder onderzoekt. Hij was daarnaast te gast in radio- en tv-programma’s in verband met onderwerpen waarin de hersenen centraal stonden.

 

In 2014 verscheen zijn eerste boek Laat je hersenen niet zitten, dat de invloed van beweging op de hersenen omschrijft. Scherder stond regelmatig in het theater in programma’s rond het thema hersenen, individueel samen met diverse musici en

samen met neurobioloog Dick Swaab en schaatser Ard Schenk.

 

Aanmelden kan via https://www.hczbusinessclub.nl/evenement of stuur een mail naar info@hczbusinessclub.nl

bottom of page