top of page

Professor Erik Scherder geeft lezing bij Luzac Zwolle: ‘Daag uit die hersenen’

de redactie

10 nov. 2023

Het was geweldig dat zoveel HCZ businessclubleden bij de lezing van Professor Erik Scherder aanwezig waren; dat maakte het extra speciaal.

Zwolle – Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder gaf op 8 november een inspirerende lezing bij Luzac Zwolle. De bekende wetenschapper nam bezoekers en livestreamers mee op reis door de complexe wereld van het puberbrein. Het enthousiasme van professor Scherder bracht het publiek van het begin tot het einde op het puntje van hun stoel. Tijdens zijn inspirerende presentatie gaf hij inzicht in hoe kinderen een basis leggen voor de rest van hun leven, met cruciale rollen voor de frontale en pariëtale kwabben in diverse cognitieve functies. Van plannen, het werkgeheugen en impulsbeheersing tot motivatie, initiatief nemen en zelfreflectie.


Tijdens de puberteit zijn deze hersengebieden volop in ontwikkeling. Die wil je natuurlijk goed benutten! Voor nu, maar ook voor later. Tot het dertigste levensjaar bouw je immers aan een cognitieve reserve waar je je hele leven van profiteert en waarmee je langer beschermd bent tegen ouderdomsziekten.


Educatie, een verrijkende omgeving en beweging: de onmisbare combinatie


Pubers, hun ouders en scholen kunnen verschillende dingen doen om de ontwikkeling van dat brein in goede banen te leiden. Misschien wel de meest eenvoudige stimulans krijgt in onze huidige maatschappij maar weinig aandacht: beweging. Als je maximaal wilt investeren in de mogelijkheden van je brein, zijn cognitieve en fysieke uitdagingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘‘Bewegingsarmoede is een pandemie’’, roept de professor. ‘‘Eigenlijk zou iedereen elk half uur drie minuten moeten bewegen. Dat bevordert de ontwikkeling van het brein. Bovendien worden kinderen daar rustiger van en neemt de concentratie direct toe.’’

Cognitieve uitdaging is tevens – op elke leeftijd – een absolute must voor hersenfitheid. Het is belangrijk dat je dagelijks je hersenen flink laat kraken! Als je leest, is je brein een stuk actiever dan tijdens je schermtijd. Als je dan toch graag even achter een scherm kruipt, is een complexe game met verschillende levels nog helemaal niet zo slecht. Urenlang scrollen op oppervlakkige apps daarentegen, daagt je brein niet uit en vermindert je concentratievermogen.


Een initiatief van Luzac Zwolle


Jos de Vries, rector van Luzac Zwolle, organiseerde de lezing. ‘‘Luzac bestaat dit jaar veertig jaar. Dat is voor heel Luzac een bijzondere mijlpaal. Want al veertig jaar gaan wij een stap verder bij de begeleiding van leerlingen. De basis ligt in onze kleine klassen, maar nog belangrijker is de warme leerlingbegeleiding die wij aanbieden. Daardoor bereiken wij effecten die ouders soms voor onmogelijk houden, maar die wij als Luzac inmiddels bijna normaal vinden.”

“We geven niet alleen les in vakken zoals biologie en aardrijkskunde, maar vinden onze leerlijn levenskunde minstens zo belangrijk. Leerlingen werken daarin aan belangrijke competenties zoals presenteren en persoonlijke balans. Weten hoe het puberbrein werkt en leert, is voor ons dus van groot belang.’’


HCZ Businessclub was goed vertegenwoordigd


Het was geweldig dat zoveel businessclubleden bij de lezing waren; dat maakte het extra speciaal. Het is mooi om te zien dat ze niet alleen met zaken bezig zijn, maar ook actief meedoen aan evenementen die helpen bij maatschappelijke bewustwording.


Professor Erik Scherder boeide niet alleen de algemene bezoekers, maar ook onze businessclubleden met zijn enthousiaste presentatie over het puberbrein. Zijn inzichten in de rol van beweging en uitdagingen bij breinontwikkeling openden vast nieuwe perspectieven voor ouders en ondernemers in onze club.


Dat zoveel HCZ Businessclub-vertegenwoordigers er waren, laat zien hoe belangrijk wij educatie en kennisdeling vinden. Het bevestigt onze toewijding aan zakelijk succes en maatschappelijke verantwoordelijkheid. We kijken ernaar uit om deze betrokkenheid verder te versterken en samen bij te dragen aan de ontwikkeling van individuen en de gemeenschap. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze inspirerende middag.


Bekijk de fotogallerij

https://www.hczbusinessclub.nl/fotogallerij

bottom of page